Nedělní vepřová panenka s brambory

Pokud se u oznámení plánu vařit oběd setkáváte s pohledem své ženy, který znamená: doufám, že to v kuchyni nebude opět vypadat jako po bombardování Londýna) ;) Ubezpečte ji, že se dnes nechystají žádné ztráty na nádobí a jiném vybavení kuchyně. Dnešním plánem je použít toho co nejméně a přitom úspěšně uvařit jen za 3h ;).

Ingredience

  • 1 vepřová panenka cca 500g
  • 8 brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 4 cibule
  • 2 rajčata
  • 100g másla

  • rozmarýn, bobkový list, sůl, voda

Postup přípravy zeleninového lůžka

Zapnete si troubu ať se předehřívá na 100ºC. Připravíte si pekáč s víkem (ve kterém dělám většinou kachnu). Do pekáče dáte 2 oloupané stroužky česneku překrojené na půl spolu s cibulemi, které jste si nakrájeli jen na kolečka. Rajčata nezůstala pozadu, překrojíte je také na půl a šup s nimi do pekáče a abych nezapomněl přidáte tam i to máslo co jsem psal výše.

Čištění a kořenění masa

Základ máme hotový. Vybalíte si panenku, opláchnete ji pod vodou a obalíte v rozmarýnu (rukou jsem jej rozetřete co nejlépe to jde). Takto připravené maso uložíte na předchystane lůžko ze zeleniny. Podlijete cca 200 ml vody, osolíte, zavřete víko a date do předehřáté trouby (i kdyby nebyla předehřátá tak to tam dejte, není na co čekat)

Nachystání přílohy - brambor

Brambory opláchneme a očistíme ve vodě - nezbavujeme slupky. Položíme do misky a necháme tak, jelikož máme cca 2h času než je budeme potřebovat.

1. hodina za námi

V tuto dobu otočíme panenku v pekáči, ani vlastně nevím proč jsem to dělal - prostě zvyk z pečení kachny.

2. hodina za námi - čas na brambory

Pokud jste maso po hodině otočili nyní jej znovu otočte (když ne tak ne, nic se neděje). Nyní nadešel čas na brambory, tak jak je máte je vložte do pekáče k masu . POZOR nyní zvyšte teplotu v troubě na 250ºC a vložte pekáč zpět do trouby, ale tentokrát již bez horního víka a přibližně každých 15-20 minut maso přelívejte vypečenou šťávou a pootáčejte brambory (vaří se v té štávě)

3. hodina odbyla - svolávejte rodinu ke stolu

Nyní je již vše připraveno k servírování

Hodnocení

Sice jsem výše psal, že to je 3h recept, ale to neznamená že musíte být 3h v kuchyni. Příprava všeho vás vyjde na 20 minut maximálně - nepočítám podlévání v poslední hodince. Ty 2h a 40 minut můžete strávit třeba u seriálu, ty mají tak 20-30 minut a mezi díly chodíte kontrolovat (podlévat). Konečné skóre nebí vůbec špatné : 1x pekáč, 1x deska na krájení,1x nůž,1x miska na brambory.

Abych nezapomněl, ten bobkový list můžete zase vrátit do kořenky ;) Já na něj taky zapomněl.


Autor: Vít Michalek

Buď první kdo se podělí o článek se svými přáteli doporuč jej i ty. Doporuč článek svým přátelům na Facebooku

Další zajímavé články

BezvaZena.cz