Neznámé fobie ze známých věcí, aneb čeho všeho se bojíme?

Fobie je poměrně známé slovo. Každý z nás nějakou fobii má - někdo se bojí pavouků, další má strach z uzavřených prostor, jiný se děsí výšek. Fobie se mohou týkat čehokoli.

My se dnes nebudeme zaměřovat na ty nejčastější, které všichni dobře znají a někteří z nás se s nimi dokonce potýkají. Naopak se společně podíváme na fobie, které nejsou až tak proslulé a kromě toho se týkají oblasti, do které byste to možná ani neřekli - potravin!

Když máte strach z věcí, které jiní milují

Pokud se bojíte pavouků, nikomu to nepřijde divné, protože z těchto osminohých potvůrek má hrůzu spousta z nás. Jestliže se bojíte uzavřených prostor, asi s tím rovněž nikoho nezaskočíte, protože je tu opět mnoho lidí, kteří zkrátka nesnesou pobyt v malém a ještě k tomu v uzavřeném prostředí.

Když se ale bojíte třeba vaření, které je pro spoustu lidí koníčkem - to už můžete druhé překvapit. A těchto fobií, kdy se lidé bojí známých věcí, je ještě mnohem více. Pojďme si je společně představit!

Fobie ze zeleniny

Při přečtení tohoto podnadpisu vás možná napadlo, že touto fobií trpí snad každé dítě v útlém věku, kdy se všemi silami snaží odmítat zeleninu. Podobnost je ale čistě náhodná, u dětí je to spíše nechuť, kdežto strach ze zeleniny, který se nazývá lachanofobie, je spíše porucha.

V tomto případě, pokud máte lachanofobii, nejenže zeleninu nedokážete vůbec sníst, ale nemůžete se jí ani dotýkat. Při představě, že byste zeleninu měli strčit do pusy, se vám udělá mdlo. Někteří pacienti odmítají všechnu zeleninu, u některých probíhá mírná forma fobie, takže dokážou sníst alespoň určité druhy.

Fobie z hub

Další poměrně neznámá fobie se odborně nazývá mykofobie. Vnímavější z vás už asi ze samotného názvu vytušili, že se jedná o fobii z hub, která se projevuje tak, že jednoduše odmítáte jíst houby, nechcete na ně sahat a dokonce odmítáte být i v jejich blízkosti.

Mykofobie se týká nejen hub, na které v sezoně s chutí chodíme do lesa, ale zahrnuje i strach z tvorby plísní doma na stěnách nebo plísní na potravinách.

Fobie z vaření

Fobie z vaření, neboli mageirocofobie, je další strach, u kterého vás možná napadá, že byste jím klidně dobrovolně trpěli. Pokud totiž neradi vaříte, výmluva na tuto fobii by se vám určitě hodila. Mageirocofobie pacientům způsobuje strach z nejrůznějších činností, které jsou u přípravy jídla běžné - práce s ostrými předměty, krájení, sekání nebo servírování jídla.

Fobie z česneku

Jako poslední zmíníme strach z česneku, který se netýká pouze upírů. Jedná se o alliumfobii, která se projevuje tak, že lidé jí trpící česnek samozřejmě vůbec nejedí, ale navíc jim neskutečně smrdí a dokážou ho v jídle najít i v případě, kdy je v něm obsaženo jen velmi malé, až zanedbatelné množství.

Na česnek nesahají, vyhýbají se mu obloukem a když se náhodou stane, že snědí něco, v čem se česnek nachází, dojde u nich k záchvatu paniky.

Další fobie jsou například : fobie z chodite, fobie z jehel nebo fobie z kachen


Autor: Redakce

Buď první kdo se podělí o článek se svými přáteli doporuč jej i ty. Doporuč článek svým přátelům na Facebooku

BezvaZena.cz