Zdravá a krásná s kombuchou

Zkoušely jste už kombuchu? Tento jemně perlivý fermentovaný nápoj z čaje si připravovali už naši předkové a věděli proč. Kombuchový drink je skvělý pro podzimní detox. Podporuje metabolizmus, zbavuje škodlivin a obsahuje řadu vitamínů a zdraví prospěšných látek i pro pleť a vlasy. Připravit si ho můžete snadno i doma a dopřát si tak pořádnou kůru.

Nápoj kombucha

Kombuchový nápoj se vyrábí z čajů obsahujících kofein, např. černého či zeleného. Pro fermentaci (kvašení) je důležitá, někdy mylně označovaná jako houba, symbiotická kolonie bakterií a kvasinek (SCOBY) a cukr. Na výslednou chuť drinku má vliv jednak vybraný čaj, tak i délka kvašení. Po 7 dnech je sladkokyselý, po delší době fermentace (2–3 týdny) je nápoj kyselejší. Zároveň je v něm i vyšší množství zdraví prospěšných látek.

Proč pít kombuchu

Není řádně vědecky doloženo, jaké má pití kombuchy účinky na organizmus. Přesto spousta lidí po jejím pravidelném konzumování zaznamenalo řadu zlepšení. A není se čemu divit, tento nápoj obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, C. Dále je bohatý na zdraví prospěšné kyseliny: octovou, listovou (působící proti rakovině), mléčnou, glukuronovou (podporující imunitu, detoxikaci), citrónovou či jablečnou. Nápoj je také zdrojem probiotik potřebných pro správné fungování trávení. Kombucha ze zeleného čaje obsahuje antioxidanty podporující správnou funkci jater, snižuje choresterol, riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.

Kupovaný versus domácí

Fermentovaný čajový nápoj koupíte například ve zdravé výživě. Při výběru zkontrolujte obsah cukrů, zda-li není nápoj doslazován. Běžné jsou přibližně 4 g/l.

Kombuchu si můžete připravit snadno doma, a výrazně ušetřit. Při domácím „kombuchování“ je však důležité být opatrný. Kontaminovaná SCOBY může totiž působit zdravotní potíže.

Jak si připravit kombuchu

Pro výrobu 4 l budete potřebovat: kulturu SCOBY, 1 l původní kombuchy čaj: černý, zelený, pu-erh… (8 až 10 sáčků nebo cca 20 g sypaného), 300–400 g cukru (nenahrazovat medem), čistou sklenici (4 l), nebo plátno bez dírek, gumičku, nádobu na vaření, vodu. Připravte si 3 l čaje s cukrem. Čaj nechte vychladit na pokojovou teplotu. Po té ho nalijte do nádoby, nahoře ponechte místo (3 cm). Pak přilijte původní kombuchu. Umístěte kulturu SCOBY na hladinu, zakryjte papírem a zagumičkujte. Po celou dobu práce mějte čisté ruce. Sklenici nechte na místě se stálou teplotou 20–25 °C, kde je stálá teplota. Nechte kvasit

alespoň 7 dní. Potom lze nápoj slít, uzavřít a dát do lednice. Nebo jej můžete nechat podruhé vykvasit tentokrát již bez SCOBY, ideálně v nové nádobě. Záleží na vašich požadavcích na chuť a účinek. Nápoj můžete průběžně ochutnávat slámkou.

Kondicionér či pleťová voda

Kromě toho, že kombucha působí dobře zevnitř, má i pozitivní vliv na vlasy či kůži. Jak toho využít? Možná už jste narazily na přípravky s kombuchou v drogerii či v e-shopech. Máte-li však k dispozici vlastní nápoj, přesně víte z čeho, jak byl vyrobený, a to je velké plus.

Jak použít na vlasy

Kombuchu na vlasy můžete nanášet jednorázově či opakovaně během mytí jako šampon. Případně ji můžete použít na závěr jako kondicionér bez nutnosti oplachování. Ošetření mírní potíže s lupy, svědění hlavy i vypadávání vlasů. Dodává pružnost, lesk a jemnost.

Jak použít na pleť

Fermentovaný nápoj lze použít jako pleťovou vodu, případně jej lze smíchat se smetanou a připravit si tak masku s detoxikačním a očišťujícím účinkem. Ideální při potížích s akné


Článek už byl 7x doporučen na Facebooku, doporuč jej i ty. Doporuč článek svým přátelům na Facebooku

BezvaZena.cz