Taky vás děsí to nelítostné blikající číslo na váze, když se na ni po Vánocích postavíte? Letos to změňte jednoduše a efektivně!

I tradiční svátky jako jsou Vánoce se dají prožít netradičně – teda spíše „projíst“ netradičně, aniž byste se přitom vzdala svých oblíbených vánočních pochoutek. Že to není možné? Ale ano! Rádi vám poradíme s úpravou jídla a ostatními vánočními aktivitami, abyste „peníze od Ježíška“ nemusela utrácet za permanentku do posilovny!

Dříve byly Vánoce hlavně svátky dětí a radosti, v dnešní době, kdy je „všeho dost“ se tyto příjemné dny doslova změnily na svátky konzumu – a to hlavně ve stravování. Vypusťte stres, který vás ve velké míře k těmto nešvarům láká a pojměte letošní Vánoce v klidu a hlavně zdravě!

Oblíbená houbová polévka

Samozřejmě neznamená, že se musíte hned vzdávat toho, co máte tak rádi. Stačí obměnit pár hlavních procesů při vaření a polévku si můžete vychutnat bez výčitek.

Vyhněte se smetaně!

Nemusí být přeci všechno smetanové. Zkuste to jednou bez přidání té hutné, a hlavně kalorické smetany a užijte si plnou chuť hřibů, které se bez smetany dostane největšího prostoru.

Jak zahustit?

Všechny moc dobře víme, že největším zabijákem krásné postavy je mouka. Proto zkuste polévku zahustit jinak, než jíškou – rozmixujte povařenou zeleninu, jako je mrkev, brambory, petržel, celer či další dle chuti a jednoduše přidejte do polévky. Tato zelenina nejenomže polévku zahustí, ale dodá jí hlavně skvělou chuť!

Tradiční bramborový salát

Samozřejmě, majonéza je plná tuku a pro naši linii naprosto nevhodná. Nenechte se ani zlákat „odtučněnou (dietní) majonézou“ – také vám to zní jako oxymorón? Majonézu můžete samozřejmě nahradit bílým jogurtem, který ochutíte bylinkami dle vlastní chuti. Na pohled bude salát vypadat tradičně a zároveň si na něm pochutnáte jako vždy.

Dopřát si můžete dokonce i cukroví!

Ano, čtete správně. Nikdo přece nesmí být ochuzen o to „uďobkávání“ z vánočního stolu a vychutnávání vánočního cukroví. Jen je třeba se vyhnout tradičním receptům od našich babiček, které z nás vždy chtěly mít ty krásně „kulaťoučké“ Boticelliho andělíčky.

Co tedy upéct?

Při pečení vsaďte na kokos, který je chutný a dietní. Sama si regulujte poměr cukru, popřípadě použijte stévii či hnědý cukr. Pokud to s ním nepřeženete, můžete si mlsat bez výčitek. Hlavně se vyhněte máslovým náplním a v případě, že budete muset použít mouku, sáhněte raději po té špaldové.

Nejenom jídlem živ je člověk, nezapomeňte na pohyb!

Zaposlouchejte se do zvuku křupajícího sněhu pod nohama a udělejte si každý den alespoň krátkou procházku na čerstvém vzduchu. Vezměte s sebou i svého mazlíčka, pokud máte tu možnost a užijte si nejenom kouzla vánočních ozdob, světýlek ale i všudypřítomné vánoční nálady. Vždyť další příležitost budete mít zase až za rok – přece tyto kouzelné dny nestrávíte na gauči? Budete se divit, kolik známých potkáte – a z příjemné procházky se stane ještě příjemnější setkání.

Na návštěvě nemusíte ochutnat všechno!

Věřte, že nejhorší ze všeho je takové to „ochutnávání“ – řeknete si – „vždyť nejím tak moc“! Není ničím trestuhodným a neslušným, když na návštěvě odmítnete ochutnat každý kousek cukroví, které vám hostitelka nabídne. Pochvalte ji hned po ochutnání prvního kousku – bude spokojena a vy nemusíte „pomlsávat“ dál a dál.

Tak co, jaké budou letos právě ty vaše Vánoce? Budou také netradičně tradiční? Zkuste se držet těchto zásad a na nový rok vás nenavštíví ten známý pocit jako – ,,Já tu váhu vyhodím a bude pokoj!“. Teď se na ni postavíte s radostí, a hlavně příjemnou nedočkavostí.

Veselé Vánoce všem!


Buď první kdo se podělí o článek se svými přáteli doporuč jej i ty. Doporuč článek svým přátelům na Facebooku

BezvaZena.cz